Raw food Yoghurt (Mjölkfri, glutenfri, äggfri, nötfri)

Denna ”yogurt” är raw, glutenfri, mjölkfri, äggfri och nötfri om du vill. Den är gjord på bovete som är naturligt glutenfritt. Hittar man inte helt bovete i affären kan man lika väl köpa krossat bovete som ibland är lättare att få tag på. Receptet ger ungefär en halvliter yoghurt. Det kanske låter lite, men till skillnad från traditionell yoghurt skulle jag säga att man äter en mindre mängd. Dels för att det är mättande, men också för att det har en helt annan konsistens. Yoghurten blir som en blandning av yoghurt och hallonsmoothie. Helt bovete har ungefär samma karaktär i konsistensen som hallonkärnor. Om man föredrar att dricka sin yoghurt kan du blanda ner mer vatten till önskad konsistens och servera i glas med sugrör som en smoothie.
Det går alldeles utmärkt att dubbla receptet.

För alla? Tips på andra ingredienser:

Helt bovete – kan bytas mot krossat bovete
Hallon – byt ut en del av hallonen mot svarta vinbär. Det blir syrligt och gott! Det går även att byta ut helt eller delvis mot blåbär, björnbär, jordgubbar…
Avokado – kan bytas ut mot 1-2 bananer. I detta fall skulle jag ta bort sirap/agave från receptet, risken är annars att det blir för sött. Börja med en banan och prova dig fram. Yoghurten blir nu inte lika nyttig då du inte får i dig alla bra fetter från avokadon, men är säkert ett smakmässigt lika bra alternativ om du inte tål eller tycker om avokado. Dock vill jag tillägga att yoghurten i sitt orginalrecept inte alls smakar avokado. Inte ens litegrann.
Honung/Agave – kan uteslutas helt eller bytas mot banan som skrivet ovan. Har du inte något av detta i skafferiet så kan en matsked sirap funka lika bra. Dock är det inte lika hälsosamt. Ett annat alternativ kan vara att mixa ner 1-2 dadlar, detta är dock inte min personliga favorit.
Bär att garnera med – Vad brukar du ha på filen eller yoghurten? Det du brukar ha passar säkert lika bra här. Jag brukar skiva en bana, strö några blåbär över eller toppa med lite granola. Recept på min goda granola hittar du inom kort en länk till här.
För att göra den tjockare – minska mängden vatten till 1 dl istället för 2 dl. Man kan också blanda ner lite (laktosfri) kvarg eller turkisk yoghurt om man inte är mjölkintolerant. Då är den dock inte längre ”raw” eftersom kvargen är pastöriserad.

Raw food yoghurt (gluten-, mjölk-, ägg- och nötfri)
Raw food yoghurt (gluten-, mjölk-, ägg- och nötfri)

 

Här kommer receptet:

2 dl helt bovete
1 – 1,5 paket tinade hallon (ca 250g – 350g)
2 dl vatten
1 avokado
2 tsk ren vanilj eller 1 tsk vaniljsocker
1-3 tsk honung eller agavesirap, smaka dig fram och var försiktig med agaven då den har en starkare sötma än honung (detta kan såklart uteslutas om du vill ha ett hälsosammare alternativ). Se tips på annan sötning ovan.
Blandade bär, frukt eller eventuellt nötter och russin att toppa yoghurten med.

Gör såhär:

  • Blötlägg bovetet över natten. Min erfarenhet är att det inte gör något om det ligger lite extra länge i blöt.
  • Skölj sedan noga och och mixa med övriga ingredienser i en mixer eller med en mixerstav tills du får en så slät yoghurt som möjligt.
  • Toppa med bär, färsk frukt som till exempel banan eller nötter, mandel och russin. Färsk kokos eller kokosflingor är säkert jättegott till detta också.

Yoghurten förvaras i burk med lock i kylskåp och håller sig minst en vecka från tillverkningsdatum. Längre har jag inte provat, men det är möjligt att den klarar sig ännu längre. Trots att receptet innehåller avokado blir yoghurten inte brun, som avokado annars tenderar att bli ganska snabbt. Efter 1 vecka i kylskåpet ser den fortfarande lika fin ut.

Om man vill lyxa till det lite kan man servera den i små glas, med topping i små skålar vid sidan av, som en dessert på t.ex. en brunch.

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s