Egen glutenfri mjölmix

Att göra egen mjölmix är enkelt och du slipper långa innehållsförteckningar med skumma tillsatser. Denna mjölmix är bra till ljusa, fluffiga bröd, som t.ex. de saftiga ostfrallorna (klicka här för recept). Du kan också använda det till pannkakor, pajdeg eller småkakor.
Receptet är framtaget av Karolina Tegelaar, författare till boken ”Stora boken om glutenfri bakning”. Jag har tillsatt bakpulver för att ge den ett lyft.

3 dl Majsmjöl
4 dl Havremjöl eller (rena havregryn som du mixar till mjöl med en stavmixer)
2 dl Rismjöl (Vitt eller fullkorn)
1 dl Potatismjöl
2 tsk Bakpulver

Blanda allt i en tättslutande burk och skaka ordentligt. Det kan vara bra att skaka lite innan varje användning ifall de tyngre mjölerna ”sjunkit”.
Receptet går givetvis bra att dubbla – denna blandning ger ca 1 liter.

10 reaktioner på ”Egen glutenfri mjölmix

  1. Hej, det går säkert bra att byta ut mot mjölmix, själv undviker jag mjölmixer med för många ingredienser så det kanske beror på vad du ska baka?
   Man kan tyvärr inte byta generellt mot vetemjöl utan det beror helt på om det är kakor, bröd eller pajdeg du ska göra. Jag använder den här mjölmixen när jag bakar bröd och det funkar väldigt bra.

  1. Det beror som sagt på vad du ska baka. Är det bröd vill du säkert ha jäst i för jäsningen. Bakar du småkakor behövs inte jäst.

   1. Om jag använder mjölet och jäst till bröd, kommer degen jäsa överhuvudtaget? För jag använde jäst och havremjöl till dina havregrynsfrallor, och de reste inte mycket alls. Till bulldegar, behövs då ens jäst och jäsningstid, om jag använder mjölmixen?

   2. För att brödet ska jäsa behöver det finnas någon typ av sockerart i degen, eller stärkelse som omvandlas till sockerart i jäsprocessen. Utöver detta ska den helst spädas i 38-gradigt vatten, då det anses vara den bästa miljön för jästsvampen. Sedan får den inte stå där det drar, t.ex under en köksfläkt, utan gärna under en plastpåse eller bakduk där det är varmt och skönt. Alla mina recept är bakade hundratals gånger om och följer du receptet som det står, så kommer du att lyckas 🙂

 1. Jag tackar dig för dina snabba svar! Hur varmt ska rummet vara för jästen att jäsa? Min lägenhet är inte speciellt varm, kan det vara ett problem för jäsningen? Och eftersom det är bakpulver i mixen, behöver jag lägga till bakpulver i degen med mixen?

  1. Är det bakpulver i receptet ska du addera det. Har du kallt hemma kan du kanske ställa degen på jäsning i en bunke på värmegolv i badrummet? Så gör jag med surdeg, då jäser den extra bra.
   Det viktigaste är ändå att degvätskan är ljummen, att du har någon sockerart med i degen och att den inte står i kalldrag. Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s